top of page

Zaman

Güncel sözlükte zaman, bir iÅŸin, bir oluÅŸun içinde, geçtiÄŸi, geçeceÄŸi veya geçmekte olduÄŸu süreye denir. Peki biz zamanı ne ile ölçüyoruz? Yani saniye nedir? Saniye, sezyum atomunun elektronlarının iki enerji hali arasında belli bir sayı kadar titreÅŸmesidir. Yani saniye, sezyum atomunun 9 milyar 192 milyon 631 bin 770 kez titremesi için geçen zaman aralığıdır.

 

Uzay bildiÄŸimiz gibi üç boyutlu bir yerdir. Uzunluk, geniÅŸlik ve derinlik. Zaman dördüncü boyuttur. Yani zaman baÅŸka bir koordinat veya yöndür ve sadece ileri doÄŸru hareket eder. Sitemizde bahsettiÄŸimiz gibi Albert Einstein bize zamanın göreceli olduÄŸunu ve uzaydaki hızımıza göre deÄŸiÅŸebileceÄŸini göstermiÅŸtir. Einstein’ın özel izafiyet teorisine göre, zamanın yavaÅŸlaması veya hızlanması, bizim baÅŸka bir ÅŸeye göre ne kadar hızlı olduÄŸumuzla iliÅŸkilidir. Bir cisim hızlandıkça zamanı geniÅŸler. Zaman geniÅŸlemesi, bir cisim için zamanın daha yavaÅŸ akmasıdır. Bir kiÅŸi çevresindeki zamanı yavaÅŸlatarak yüzlerce ve binlerce yıl sonraki dünyayı görüp yaÅŸayabilir. Fakat sonsuza kadar görüp yaÅŸayamaz. Çünkü matematiksel denklemlere göre zamanın cisim için durduÄŸu nokta ışık hızıdır. Kütlesi olan hiçbir cisimde ışık hızına kadar hızlanamayacağı için hiçbir cisim tam olarak çevresinde zamanı durduramaz. ÖrneÄŸin ışık hızına yaklaÅŸan bir uzay gemisindeki bir kiÅŸi, dünyadaki ikizine göre daha yavaÅŸ yaÅŸlanır. (Bknz. Ä°kizler Paradoksu) Bu da bir anlamda astronotların belki de birer zaman yolcusu olduÄŸunu gösterir.

wormhole-2296570_1280.jpg

GeçmiÅŸ ve Gelecek

Einstein bağıntıları matematiksel olarak zamanın geri akabileceÄŸini gösteriyor. Fakat madde evreni buna izin vermiyor. Zamanda yolculuk yapabilmek biraz karışık. Bunun için 4. boyut olan zaman boyutunda, daha önce bulunduÄŸumuz bir noktaya zaman boyutu içerisinde kestirme bir yoldan ulaÅŸmak gerekiyor. Sitemizde bahsettiÄŸimiz gibi madde evreninde geçmiÅŸe yolculuÄŸu engelleyen birçok paradoks var. (Bknz. Büyükbaba paradoksu) Madde evreni bahsettiÄŸimiz gibi 3 boyuta hakimdir ve zaman boyutunu ÅŸu anki teknolojilerimize göre sezgisel olarak algılayamıyoruz. Kısaca zamanda yolculuk yapabilmemiz için zaman ve daha üst boyutlara hakim olmamız gerekiyor ve madde evrenimiz bizim algılayabildiÄŸimiz 3 boyut ile sınırlı olduÄŸu için ilahi bir güç olmadan geçmiÅŸe yolculuk imkansızdır.

 

Fakat geleceÄŸe yolculuk sandığınızdan çok daha basit, tek yapmamız gereken ÅŸey hızlanmak. Dünya'nın etrafında ışık hızının yüzde 99'u hızda dönebilen bir tren inÅŸa edebilirsek, bu trende tek bir gün Dünya zamanında bir yıla tekabül edecektir. Tebrikler gelecektesiniz..

bottom of page